Buro Overhoop | Voor een duurzame aanpak van eenzaamheid

Je hebt een kind gekregen dat is een grote verandering. Elke verandering in het leven kan eenzaamheid met zich meebrengen. 60% van de moeders voelt zich eenzaam na de geboorte van het (eerste) kind. Je bent echt niet de enige.

Welkom op deze pagina vol informatie voor jou. Goed dat je hier bent.
Deze pagina is bedoeld om je informatie te geven:
  • Zodat je je gevoelens herkent, als je je nu of in de toekomst eenzaam voelt;
  • Zodat je je gevoelens kunt uitspreken en hulp vraagt, wanneer dat nodig is;
  • Je krijgt een stappenplan, wat je zelf kunt doen;
  • Ook krijg je informatie wat je voor je kind kunt doen.

Wat is eenzaamheid?

Belangrijk om te weten is dat iedereen zich weleens eenzaam voelt. Eenzaamheid is een signaal dat je behoefte hebt aan meer of andere contacten. Het is een signaal om in actie te komen. Net als dorst een signaal is dat je moet drinken. Wanneer je die contacten aanhaalt, of uitbreidt die bij je passen, dan verdwijnt dat gevoel van eenzaamheid ook weer.
Eenzaamheid wordt een probleem wanneer het langer duurt en je er last van hebt. Wanneer je het gevoel hebt dat je verandert, dat je alles minder positief ziet. Misschien heb je weinig belangstelling voor mensen en zaken om je heen. Je doet minder mee, terwijl je er ook zo graag bij hoort. Je merkt dat je je wat terugtrekt. Dat je meer tijd besteedt aan bijvoorbeeld filmpjes of Tv-kijken. Mogelijk voel je je vaak verdrietig of angstig. Misschien slaap je minder goed, of eet je minder gezond. Wat de verandering voor jou ook is, wanneer eenzaamheid te lang duurt is het zaak om in actie te komen en hulp te vragen.

Meer lezen?

In deze folder vind je een kort overzicht wat eenzaamheid is, en welke gevolgen het heeft. Je kunt deze downloaden of printen. Let op: de folder is te lezen als een gevouwen versie, dus van rechtsboven naar linksonder en vervolgens van rechtsonder naar linksboven.

Welke gevolgen heeft eenzaamheid?

De gevolgen worden vaak beschreven als net zo ernstig als stevig roken of drinken. Eenzaamheid is niet goed voor je lijf. Je wordt sneller ziek en blijft langer ziek. Je hebt de hele tijd te veel stress, al merk je dat misschien niet zo.
Door langdurende gevoelens van eenzaamheid verander je. Je voelt je minder zelfverzekerd, je kunt minder goed beslissen. Misschien heb je het idee dat iedereen negatief over je oordeelt. Kortom, je zit niet lekker in je vel. En dat lijkt wel steeds erger te worden. Je trekt je terug.
Terwijl eenzaamheid je aanzet om je contacten te verbeteren of aan te halen, vind je het op den duur juist minder makkelijk om je contacten te onderhouden. En zo kun je in een cirkel komen, waar je niet meer zelf uitkomt.
Weet dat er hulp beschikbaar is. Waarmee jij verandert van last hebben van eenzaamheid naar kunnen omgaan met eenzaamheid. En daar kun je je hele leven plezier van hebben.

Hoe kan ik zelf iets doen?

Je kijkt hier nu rond. Dat is al heel goed. Je zorgt voor jezelf, dat je goed op de hoogte bent.
Wanneer je je korter eenzaam voelt, enkele weken of maanden, maak je niet ongerust. Dit gevoel kan bij grote veranderingen in het leven horen.
  • Meg Gerritson geeft de volgende tips, voor de vrouwen die nu zwanger zijn. Ze geeft aan dat je al een plan kunt maken voor jezelf. Daarmee is de kans groter dat je de verandering naar het moederschap makkelijker ingaat. Mommy Isolation: zich eenzaam voelen post Partum (pregnancycorner.com). Je kunt de pagina vertalen naar het Nederlands;
  • Praat over je gevoel met iemand die je vertrouwt.

Voel je je al een aantal maanden eenzaam?

Blijft het gevoel van eenzaamheid langer dan 9 maanden aanhouden?

Wanneer je het niet zeker weet

Twijfel je of het eenzaamheid is wat je voelt? Maak de test. Je hoeft geen persoonsgegevens in te vullen. De test is volledig anoniem, je krijgt het resultaat meteen op je scherm.

Hoe zit het met eenzaamheid bij kinderen?

Lang werd er gedacht dat kinderen zich niet eenzaam kunnen voelen. Gelukkig is die gedachte veranderd. Hierdoor is er wat meer informatie beschikbaar over eenzaamheid en kinderen.
Het zal je niet verbazen dat eenzaamheid ook bij kinderen kan ontstaan door verandering in hun levenspatroon. De komst van een broertje of zusje, een verhuizing, echtscheiding zijn zulke veranderingen. Maar ook pesten, armoede of langdurige ziekte kunnen een oorzaak zijn.
Je kunt je kind helpen door te praten over eenzaamheid en over verbinding.
  • Praat over vriendjes maken, waarom zijn die kinderen je vriendjes, wat vind je er leuk aan? Zo leer je je kind spelenderwijs hoe belangrijk een goed netwerk is;
  • Help je kind plannetjes maken en uit te voeren als het gaat om contacten met anderen. Jong geleerd is oud gedaan;
  • Vertel je kind: “dat nare gevoel, dat je er niet bij hoort hebben we allemaal weleens. Het is goed om het tegen ons te zeggen, want dan kunnen we er wat aan doen”;
  • Praat over pesten en gepest worden;
  • Probeer in geval van een echtscheiding je kind geen partij te maken. Laat je kind zien dat beide ouders van hem houden;
  • Heb zeker ook oog voor eenzaamheid wanneer je kind al wat ouder is. Ook dan spelen grote veranderingen, zoals verandering van school, vriendjes of vriendinnetjes, een baan, op jezelf wonen. Een mooi initiatief vormt Join Us, kijk eens wat zij doen: Join us – Eenzaamheid bij jongeren – Join us (join-us.nu);
  • Voelt je kind zich eenzaam? Kijk dan of dit stappenplan je helpt. https://eenzaamheid.info/hulp/hulp-voor-mezelf-bij-eenzaamheid/stappenplan/.
Je kunt hier meer lezen:

Waar kun je terecht voor vragen en hulp?

Mogelijk heb je een gesprek gehad met je vroedvrouw of kraamzorg over eenzaamheid. Goed om te weten dat vele professionals rondom de zorg voor jonge ouders en kind opgeleid zijn en je meer informatie kunnen geven over eenzaamheid. Zie partners en deelnemers in het project.
  • Mama Café

    Wanneer je behoefte hebt aan contact, goede informatie en gezelligheid. Google op mama café Middelburg voor de openingstijden. Je kunt je ook aanmelden voor de facebookgroep.
  • Hulp

    Wanneer je last ervaart van eenzaamheid is je eerste aanspreekpunt Welzijn Middelburg. https://www.welzijnmiddelburg.nl/. Je kunt een mail sturen naar info@welzijnmiddelburg.nl. Ze nemen zeker contact met je op.
  • Creatief Leven

    En dan is er speciaal in het kader van dit project de mogelijkheid om deel te nemen aan de cursus Creatief Leven. Deze gaat in januari 2023 van start.

    Creatief Leven is bedoeld voor iedereen die eenzaamheid als een last ervaart en daar graag verandering in wil brengen.

    In deze cursus van 8 bijeenkomsten doe je bijna spelenderwijs kennis op over eenzaamheid. Je (her)ontdekt wat je belangrijk vindt, wat je graag wilt. Je brengt in kaart waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Zo ontstaat langzaam het beeld van de verandering, of de aanvulling die bij jou past. Je maakt een eigen plan van aanpak en voert dit ook daadwerkelijk uit. Met deze methodiek beschik je over een aanpak voor het leven.

    Elke bijeenkomst kent vaste elementen, theorie, opdrachten en een creatief aspect. Je deelt dat wat je wilt delen. Belangrijk zijn individuele opdrachten, samenwerken, ontdekken en samen plezier maken. In de 8 bijeenkomsten werken we eraan dat je weer lekker in je vel zit. Zodat je jouw leven weer kan invullen op een manier die bij je past.

    Uit ervaring weten we dat je de beste resultaten haalt wanneer je de cursus samen met anderen doet.

    Heb je interesse? Meld je aan: dit kan bij info@burooverhoop.nl

Over project Vitale Jonge Ouders

Eenzaamheid aanpakken vanuit de gedachte van zelfredzaamheid waar mogelijk, blijvende steun waar nodig. Dat sluit aan bij Positieve Gezondheid of Welzijn op Recept.
En dat met een doelgroep die een leven lang plezier heeft van de kennis of vaardigheden die ze opdoen in dit project. Waarbij ook de mogelijkheid wordt geschapen om anders met kinderen te praten over dit thema.
Dat is een win-win situatie op weg naar een duurzame aanpak van eenzaamheid. De gemeente Middelburg subsidieert dit project vanuit het Lokaal Preventie Akkoord.
Het project wordt uitgevoerd door:
Josja Biessen van Biessonder, specialist eenzaamheid, nu verenigd in Buro OverHoop. De samenwerkingspartners zijn GGD-jeugdgezondheidszorg en Welzijn Middelburg.
Vele partijen sloten aan, dit heeft geleid tot een stevige keten waarbinnen alle betrokkenen kennis hebben over eenzaamheid passend bij hun rol. Alle organisaties kunnen een eerste gesprek voeren. Bij langdurige gevoelens van eenzaamheid verwijst iedereen naar Welzijn Middelburg. Buro OverHoop houdt deze pagina up to date en is beschikbaar voor de professionals.
Wil je meer weten? Neem contact op met info@burooverhoop.nl.

Onze partners

Gemeente Middelburg

Welzijn Middelburg

Kousteensedijk 7
4331 JE Middelburg
Welzijnsorganisatie
Deelnemen aan de maatschappij én je er in thuis voelen. Welzijn Middelburg zet zich hiervoor in. Van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ is ons motto!

GGD Zeeland Jeugdgezondheidszorg

Heb je vragen rondom de gezondheid van je kind aan de jeugdverpleegkundige?
Dan kun je bellen naar het telefonisch spreekuur: 0800 – 0096.
Dit nummer is van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 10.30 uur bereikbaar.
Gezond en veilig opgroeien is belangrijk voor ieder kind. Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen zien alle Zeeuwse kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar. We kijken hoe het met een kind gaat en of het zich goed ontwikkelt. Door deze ontwikkeling goed te volgen en waar nodig een handje te helpen, groeien zoveel mogelijk kinderen op tot gezonde volwassenen. Kinderen krijgen bij ons wanneer gewenst hun vaccinaties tegen bepaalde ziektes. En ouders ondersteunen we bij alle vragen, twijfels of zorgen over groei, ontwikkeling en gedrag. Dat gebeurt via contactmomenten op het consultatiebureau, op basisscholen en op het (speciaal) voortgezet onderwijs.

Deelnemers aan het project

Verloskundigen

Verloskundige praktijk Walchers Wonder

E: info@walcherswonder.nl
T: 0118 – 471140
A: Krooneveldweg 12B 4332BL, Middelburg

Kraamzorg

Kraamcentrum DAT

A: Paul Krugerstraat 76 4381 WH Vlissingen
T: (0118) 44 19 40
E: info@KraamcentrumDAT.nl
Kraamcentrum DAT is een kraamzorgorganisatie. Wij leveren kraamzorg in Zeeland-Zuid Holland en Brabant.

Overige

Mamma(e) & Babycare

A: Domburgseweg 65, 4356 NA Oostkapelle
T: 0634893219
E: info@mammaenbabycare.nl
Als lactatiekundige help ik moeders hun (borst)voedings doelen te behalen. Hierbij is luisteren naar haar verhaal en kijken naar haar mogelijkheden en die van haar gezin van belang. Ik kom aan huis en denk mee wanneer een baby onrustig is. Ook sluit ik aan bij het mammacafe in Middelburg.

Geboortetrauma Zeeland

A: Krooneveldweg 12b, 4332BL, Middelburg, Zeeland, Nederland
E: info@geboortetraumazeeland.nl
T: 06 – 38 54 49 17
Bevallingsverwerking en geboortevoorbereiding
Alle rechten voorbehouden © , Buro Overhoop.
Huisstijl en illustraties door Webklaar | Website ontwerp, beheer en onderhoud door LinQxx.